~ Cikkek : Mit együnk, ha fogyni szeretnénk? |
Mit együnk, ha fogyni szeretnénk?
Egészséges táplálkozás + hasznos tanácsok
Mit együnk, ha fogyni szeretnénk?
Ha elhatároztuk magunkat, hogy az elkövetkező hetekben megszabadulunk néhány fölösleges kilótól, akkor célszerű étrendünket alaposan átalakítani. Kérdés, hogy mit együnk? Az alábbiakról nem állítjuk, hogy minden esetben tuti tippek, de nagy valószínűséggel segítenek a szándék megvalósításában.
A rizs víztelenít
A rizs magas káliumtartalma révén távolítja el a szervezetből a felesleges vizet ( amely gyakran a zsírszövetben található meg), s így a veséket is tehermentesíti, ráadásul sok B-vitamint is tartalmaz. Ha rizsnapot tart, fél kiló minuszt is elérhet! Étkezések között igyon meg 2 liter vizet vagy gyógyteát.
Reggelire zabpehely
A zabpehely sok ballasztanyagot és B-vitamint tartalmaz. Sovány tejjel, gyümölcsökkel és mézzel kielégítő reggeli. Figyelem: a cukros, csokoládés, mogyorós, stb müzlik valóságos kalóriabombák!
Frissítő savanyú káposzta
A savanykás íz felvidítja az embert, plusz a savanyított élelmiszerek eltávolítják a szervezetből a salakanyagokat. A savanyú káposzta is gyorsan beindítja az anyagcserét, s a benne lévő tejsavbaktériumok révén helyreállítja a belek PH-értékét. Együk nyersen, ne mossuk ki, mert akkor csökken a hatása.
A csirkemell karcsúsít
Ha álmában is szeretne veszíteni a súlyából, akkor vacsorára fogyasszon csirkemellfilét (bőr nélkül), citromlével finoman megcsepegtetve. A fehérje és a C-vitamin keveréke éjszaka több stresszhormont termel, amely zsírégető hatással jár.
Zsírégető brokkoli
A brokkoli kilónként mindössze 52 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor sokféleképpen elkészíthető, s könnyen jóllakhatunk vele. Folsavban gazdag (100 grammban 33 mikrogramm), ezért kismamáknak is kiváló. Élénkítő hatású, vasban és C-vitaminban is gazdag, tehát felgyorsítja a zsírégetést. Figyelem: ne fogyasszuk tejszínes vagy sajtszósszal, mert akkor hízlal!
Zöldséges egytálételek
Ha csak zöldségekből készítünk egytálételt - hús nélkül, akkor bőségesen felszerelkezünk káliummal, magnéziummal, az ideg- és izomrendszer építőköveivel.
Figyelem: a zöldséget ne pároljuk teljesen puhára, maradjon ropogós.Mindig fedő alatt főzzük, s utána ne tartsuk sokáig melegen, mert sokat veszít a vitaminjaiból.
A kivi csökkenti az étvágyat
A kivi természetes étvágycsökkentő, s remekül pótolja az édességeket. Magas C-vitamin-tartalma révén elősegíti a zsírégetést. Étkezések között együnk meg egy-két kivit, s a vacsorát is helyettesíthetjük 2-3 gyümölccsel.
A chili növeli a kalóriafelhasználást
A csípős ételek elősegítik a zsírégetést. Az ilyen fűszerek segítségével akár 10 százalékkal is növelhető a kalóriafelhasználás. Aki chilivel főz - mivel víztelenítő és puffasztó - sót, illetve zsírt "takarít meg". Figyelem: a chilit használhatjuk hal-, hús- és zöldségételekhez, de szórhatjuk akár salátákra is.
Az alma karcsúsít
A szakemberek szerint legalább 300 különböző, egészségfokozó vegyület (enzimek, vitaminok) van az almában, ezért az élettani hatása rendkivül kedvező. A benne lévő ballasztanyagok (pl a pektin és a cellulóz) kitisztítják a szervezetet. Megkötik a mérgező maradékokat és baktériumokat a bélcsatornában, eltüntetik a salakanyagokat, erősítik a belek izomzatát és elősegítik az emésztőnedvek termelését.
Figyelem: együnk meg naponta legalább egy almát, mindig héjastul. Abban van a legtöbb vitamin!
|